Hele Norges 3D-Print Butikk

Bowden tube og alt du trenger å vite

3D-skriveren din kan ha et Bowden-rør i ekstruderingsoppsettet, eller det kan ha et direkte ekstruderingssystem. Les alt om førstnevnte!

De to vanligste typene ekstrudersystemene for 3D-skrivere (fused deposition modeling, FDM) er Bowden og direkte ekstrudering. 3D-skrivere bruker et av disse systemene som en måte å mate filamentet inn i den varme enden som skal smeltes. I et nøtteskall består ekstrudere av en trinnmotor og en varm ende. Trinnmotoren griper filamentet og mater det til den varme enden, som smelter plasten på utskriftsbunnen.

Med Bowden-systemer er det steppermotoren plassert på rammen som mater filament fra rullen og inn i røret 50mm som igjen fører det til Hotenden. Røret har en indre diameter som tilsvarer 1,75mm på de aller fleste printere

Direkte ekstruderingssystemer er ganske like, bortsett fra at extruder steppermotor er montert direkte på toppen av den varme enden. Dette systemet har en mye kortere vei for filamentet, men bruker vanligvis fortsatt en liten mengde rør ca10-20mm, som forblir på plass over den varme enden.

Naturligvis har Bowden-rør distinkte fordeler og ulemper fra direkte ekstruderingssystemer. Les videre for å lære mer!

Fordeler
Det er ganske mange fordeler med å ha et Bowden-ekstruderingsoppsett i 3D-skriveren din.
Det lettere skrivehodet tillater mye høyere akselerasjon, rykk og utskriftshastighet, spesielt med CoreXY-skrivere, hvor skrivehodet beveger seg med både X- og Y-aksen. Selv om du bruker samme utskriftshastighet, vil det være mindre belastning på trinnmotorene, så mindre dreiemoment vil være nødvendig, og mindre ringing vil være tilstede på delene dine.
I tillegg bør det være lettere å jobbe med ekstruderen, da motoren ikke trenger å løsnes hvis den varme enden må fjernes for vedlikehold.
PLA kan ha mindre strenger og siver når den skrives ut med et Bowden-oppsett på enkelte skrivere, noe som kan skyldes lengre tilbaketrekkingsavstander og lavere hastigheter vil trekke filamentet jevnere ut av dysen.
Men det er ikke bare solskinn og regnbuer.
Ulemper :
Mens et Bowden-ekstruderingsoppsett kan være fordelaktig i noen tilfeller, er det også ulemper verdt å vurdere.
En større tilbaketrekningsavstand vil være nødvendig for å holde stringing og blobbling under kontroll. Du trenger også en kraftigere steppermotor og filamentklemme for å tvinge filamentet rundt bøyningen av røret.
Den maksimale strømningshastigheten kan reduseres, selv med en kraftig mate-trinnmotor, fordi filamentet vil akkumulere friksjon når det beveger seg gjennom røret.
Fleksible filamenter som TPU kan være vanskeligere å bruke på grunn av hvor mye de vil komprimere og utvide seg inne i røret med tilbaketrekkinger. Det er fortsatt mulig, men det kan være mer utfordrende å stille inn innstillinger.
Forskjellige løsninger:
Det er noen forskjellige typer rør som hevder å gi en bedre opplevelse enn standard PTFE-alternativet som kan komme med 3D-skriveren din.
 
Steinbukkens rør er uten tvil den mest populære, og det er annonsert for å ha en mindre indre diameter for å hjelpe til med tilbaketrekking, spesielt med lengre Bowden-rørløp og fleksible filamenter. Steinbukken og TH3D, et annet kjent merke, hevder å ha tilsetningsstoffer som vil øke temperaturmotstanden til PTFE-slangen og redusere karboniseringen, slik at brukeren kan skrive ut med tekniske materialer med høyere temperatur uten å oppgradere til en varmende helt i metall.
 
Hvis du har problemer med tilstopping på grunn av at Bowden-røret forkuller nær dysen, kan det være verdt å oppgradere til Steinbukken eller TH3D.
 
Oppgradering er ganske enkelt på de fleste skrivere. Du trenger bare å trykke inn plastringene på hver av de to slangeklemmene for å fjerne det gamle røret og skyve det nye inn. Pass på at røret glir helt ned til dysen for å forhindre luftspalte, noe som vil forårsake problemer som tilstopping og overflødig strenging når smeltet filament fyller gapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på vårt nyhetsbrev, få 5% på ditt første kjøp

Hold deg oppdatert på nyheter som kommer inn i butikken og motta eksklusive tilbud.

Vi benytter cookies på denne siden.
Mer informasjon

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia there live the blind texts.